
Praktijkacademie ICT
26-03-2025
Werken aan een sterkere ICT-sector in Drenthe
Drenthe is een prachtige provincie, maar kent wel enkele uitdagingen. Zo wonen er relatief veel ouderen, wat mede de oorzaak is van een relatief grote zorgsector. Drenthe kent ook veel kleinere plaatsen, waar voorzieningen niet altijd (meer) beschikbaar zijn.
Daarnaast kent Drenthe een relatief kleine ICT-sector. In onderstaande afbeelding zie je twee assen. Van links naar rechts zie je de mate van onder- of oververtegenwoording van de sector ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Van onder naar boven zie je de mate van krimp en groei van de sectoren.
Zo zie je dat dat de ICT-sector licht groeit, maar wel helemaal links staat: van alle sectoren is het de meest ondervertegenwoordige sector. Dat wil zeggen dat het aandeel van de sector in de economie relatief klein is.
De zorg- en welzijnsector daarentegen is relatief groot, net als de industrie en de uitzendbureaus.
En dat is jammer, want ICT is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Juist technische innovatie kan bijdragen aan oplossingen voor de uitdagingen die Drenthe kent. Denk aan innovatieve toepassingen in de zorg, slimme oplossingen voor het energienet of het productief houden van bedrijven ondanks personeelstekorten.
Tegelijkertijd kampt de ICT-sector met een krappe arbeidsmarkt. Het UWV bestempelt ICT zelfs als 'zeer krap' en als 'kansrijk beroep'. Elke extra ICT'er is dus meer dan welkom. Maar waar vind je die? Alle ogen zijn gericht op dezelfde vijver van afgestudeerde ICT'ers, terwijl er nog zoveel onbenut talent in de regio is.
Tijd voor actie!
Daarom ben ik samen met Welzijnswerk Midden-Drenthe gestart met het onderzoeken van de haalbaarheid van een Praktijkacademie ICT. Een dienst die zich richt op het behouden en vergroten van ICT-talent in Drenthe, te beginnen in de gemeente Midden-Drenthe.
Het idee? In samenwerking met lokale ICT-ondernemers mensen opleiden en begeleiden tot ICT-professionals. Denk aan statushouders die IT-ervaring hebben uit hun thuisland, jongeren die net wat extra ondersteuning nodig hebben om aan de slag te gaan, of mensen die zich willen laten omscholen.
De aanpak is geïnspireerd op het succes van de RPA in Steenwijk, waar men in de techniek al jaren mensen succesvol opleidt in nauwe samenwerking met bedrijven. De studenten komen in dienst van de organisatie, worden gedetacheerd bij aangesloten ondernemers, en volgen tegelijkertijd een opleiding. Na afronding van die opleiding neemt de ondernemer de student kosteloos over. Een win-win-win situatie!
In de komende weken en maanden zullen we gesprekken voeren met diverse stakeholders: ICT-ondernemers in de regio, de gemeente, UWV, onderwijsinstellingen en andere betrokkenen. Want deze aanpak valt of staat met de bereidheid van lokale ondernemers om mee te doen en met de juiste afstemming op de behoeften in de regio.
Het doel? De ICT-sector in Drenthe versterken, zodat er meer innovatieve slagkracht komt, mensen hier kunnen (blijven) wonen en werken, en de hele regio er sterker van wordt.
We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. En heb je interesse om als ondernemer betrokken te raken bij dit initiatief? Neem dan vooral contact met me op!
Terug naar alle berichten
Meer weten?
Meer weten?
Bel 06 275 645 28